Immunrendszer és a molekuláris hidrogén
immunrendszer és a molekuláris hidrogén

Immunrendszer

… a szervezet védekező rendszere a kórokozókkal szemben, mint baktériumok, vírusok, gomábk és férgek.

Az immunrendszer

Ennek a védekező rendszernek a karbantartása azért fontos, mert a saját szervezet károsodása veszélyes lehet magára az egész szervezetre. A túlélés érdekében minden szervezetnek kell, hogy legyen védekező mechanizmusa, és ezzel a mechanizmussal rendelkezik is, méghozzá egyenesen két félével.

Veleszületett és a szerzett immunitás

Velünk született immunitás

A velünk született védekezési rendszer még a születés előtt az embrionális korban alakul ki. Születés után négy immunológiai adottsága van:

• a fehérje vérsejtek fagocitáló (bekebelezés) képessége
• a gyomornedv sósavtartalmának baktériumömlő (bactericid) hatása
• anatómiai és fiziológiai akadályok ( bőr, tápcsatorna, légutak, húgyutak nyálkahártyája, ) ezek mint elsődleges védelmi vonal véd a behatoló kórokozók ellen.
• a szervezetben képződő baktericid kémiai anyagok
• gyulladás
• szérum komplementrendszer ( specifikus fehérjék által reprezentált kaszkádrendszer)

A velünk született védekezési rendszer nem igényel „tanulást” , nincs szüksége a korokozóval előzetesen találkoznia. Ha a kórokozó nem specifikus, akkor a természetes immunitás percek alatt reagál a kórokozóval szemben.

Szerzett immunitás

A szerzett (tanult) immunitást születésünk után mesterséges úton sajátítja el a szervezetünk. Ez a „tanulás „ egész életben folyamatosan zajlik, folyamatosan fejlődik alkalmazkodva az újabb vagy megváltozott kórokozókhoz. Ezért tudja az immunrendszer felismerni a behatoló specifikus fehérjéit, és célzottan reagálni sejtes és nem sejtes módon. A szerzett immunitás nem képes a velünk született védelmi rendszert pótolni, mert csak az ismert kórokozók ellen működik.

Természetesen szerzett immunitás

Az immunrendszernek vannak úgynevezett memóriasejtjei, aminek a segítségével a védelmi rendszer képes emlékezni egy adott fertőzésre. Ezért lehetséges, hogy ha egy kórokozó megfertőz minket, az immunrendszer aktiválódik, de csak akkor, ha már az ellene támadó antitestet egyszer legyőzte. Tehát, ha újbóli fertőzésre kerül sor az adott kórokozóval, a felkészült immunrendszer készen áll a betegséget szinte tünetmentesen kezelni.

Mesterségesen szerzett immunitás

A mesterséges immunitást a nagyobb kaliberű betegségek ellen használjuk. Ezek kijátsszák az immunrendszer működését, vagy olyan súlyosak, hogy a szervezet már nem képes velük megbirkózni. Ilyenkor kénytelenek vagyunk alkalmazni a védőoltást. A védőoltás során vagy kész antitesteket juttatnak a szervezetbe, vagy legyengített kórokozókat, amit immunrendszer könnyen legyőz. Így a betegség tünetmentesen játszódhat le. Ebben az esetben is megjegyzi a szervezet a kórokozókat, hogy később az erősebb példányok ellen is tudjon védekezni.

Forrás: wikipedia

Az ellenállóképesség karbantartása

Az immunrendszer működését befolyásoló tényezők:

Vitamin-és ásványisó bevitel és tartalékok: napjainkban az ételek java sajnos nem vagy csak igen kis adagban tartalmaz vitális anyagokat, vitaminokat és ásványokat. Eleve a termőföld is ki van zsigerelve, mert többnyire nincs betartva a helyes vetésforgó. Ehhez hozzá jön a hossz tárolás és szállítás, illetve azz ipari feldolgozás. Tehát hiába fogyasztunk friss zöldséget, gyümölcsöt, szervezetünknek nem tudjuk megadni a s-zükséges tápanyagmennyiséget – lásd vitaminnavigátor

A vízháztartás: testünk 70%-a víz. Ha tehát nem iszunk elegendő mennyiségű folyadékot, romlik a szövetnedvek keringése, a sejtek anyagcseréje, s minden szervünk, így az immunrendszer tevékenysége is.

A sav-bázis háztartás: az erősen lúgos közeg vírusfertőzéseknek és a daganatok kialakulásának kedvez, ezért fontos a kiegyensúlyozott sav-bázis háztartás.

Pszichés hatások: a boldogság gyógyít. Az örömtelenség, szorongás és a depresszív hangulat, valamint a félelmek nagyfokban lerontják a szervezet ellenálló képességét. A tartós és nagyfokú stressz is megbénítják az immunrendszert. Ezért nagyon fontos, hogy a kiegyensúlyozott étrend mellett törekedjünk a lelki harmónia megszerzésére.

Minél kiegyensúlyozottabbak vagyunk pszichésen, minél harmonikusabbak emberi kapcsolataink, annál könnyebb leküzdenünk minden bajt, s annál hosszabb és egészségesebb életre számíthatunk.

Környezeti hatások: elsősorban a környezetszennyező anyagok, ionizáló sugarak, elektroszmog és a gyógyszerek nem kívánatos hatásainak köszönhetjük, hogy mind több krónikus betegség alakul ki a fejlettebb ipari országokban. Ezek ellen a legnehezebb védekeznünk, de megfelelő antioxidánssal lehet csökkenteni ezeket a hatásokat

Élvezeti szerek: sajnos kevesen tudják, hogy a feketekávé is idetartozik, nemcsak a drogok, a cigaretta és az alkohol rombolja védekező erőnket. Az élvezeti szerek rendszeres vagy időszakonkénti mértéktelen fogyasztása előbb utóbb mindenkinél megbosszulja magát. A 100 évig élő dohányos nagypapák meséjének korszaka kezd lejárni, ez a „fajta” kihalóban van, s maradnak az 50 év körüli tüdőrákos vagy a krónikus szív-és érrendszeri betegséggel küszködő férfiak és nők.

A „mindenkinek meg kell halnia valamiben” filozófia leple alatt elszívott „halálrudacskák” okozta bajt nem könnyű orvosolni, s amikor már a komoly vész ott kopogtat az ajtón, hiába minden bánat, az idő kerekét nehéz visszafordítani. Ezért ha még nem késő, hagyjon el minden élvezeti szert mielőtt még késő.

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Mik az immunrendszert befolyásoló legfontosabb tényezők

--------------------------------------------------------------------

GDPR PeteristvanBlog

You have Successfully Subscribed!